Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.

 


Tο κολαστήριο της Γυάρου έκλεισε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 1974.
Με την ευκαιρία αυτής της επετείου (24 Ιουλίου) και μετά από πρόταση του Ευρωβουλευτή Νίκου Σηφουνάκη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, Αντιστασιακοί, μέλη της Επιτροπής για την εισήγηση ενεργειών και δράσεων απότισης φόρου τιμής στους αγωνιστές που εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν στο νησί, αλλά και με τον Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετέβησαν σήμερα Παρασκευή (20-7-2007) στην Γυάρο. 

Ο κ. Παπανδρέου μαζί με τους αντιστασιακούς και τον Ν. Σηφουνάκη, επισκέφθηκαν τους χώρους του πρώην κολαστηρίου και αποτίσανε φόρο τιμής, σε όλους όσους αγωνίστηκαν για την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε δύσκολες για τους δημοκρατικούς θεσμούς περιόδους και μαρτύρησαν στα κολαστήριο της Γυάρου.

Στην διάρκεια της επίσκεψης  στους χώρους των στρατοπέδων, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στους αντιστασιακούς οι μελέτες και η δρομολόγηση των έργων που προγραμματίστηκαν και εκπονήθηκαν την περίοδο 2001 – 2004 από το Υπουργείο Αιγαίου (επί θητείας Νίκου Σηφουνάκη) και της Επιτροπής που τότε ο ίδιος σύστησε από αντιστασιακούς, για την ανάδειξη και ανάπλασης της Γυάρου, ώστε να μετατραπεί η Γυάρος σε χώρο ιστορικής μνήμης και απότισης φόρου τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι η Γυάρος με απόφαση του Υπουργείου Αιγαίου το 2001 κηρύχθηκε ως μνημειακός τόπος, ως χώρος απότισης φόρου τιμής για τους αγωνιστές της Δημοκρατίας.
Το Υπουργείο Αιγαίου από το Φθινόπωρο του 2001 προχώρησε στην ανάθεση εκπόνησης μελετών και πραγματοποίησης έργων στην κατεύθυνση της διάσωσης και ανάδειξης του μνημειακού χώρου, με στόχο η Γυάρος να μετατραπεί από τόπο λήθης και εγκατάλειψης σε προσβάσιμο τόπο Ιστορικής μνήμης και προσκυνήματος.

Να σημειωθεί επίσης ότι η δεκαμελής διακομματική Επιτροπή για την Γυάρο θεσμοθετήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Αιγαίου στις 15 Οκτωβρίου 2001 και  απαρτίζεται από τους: Μιχάλη Βαρδάνη,  Ιάκωβο Καμπανέλλη, Ευάγγελο Μαχαίρα, Τάκη Μπενά, Θόδωρο Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Κατσιμπίνη, Βασίλη Καλαματιανό, Δημήτρη Καραθάνο, Σταύρο Παράβα και Ιωάννη Ρέγκα.

Η Επιτροπή, σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Αιγαίου, προχώρησε κατά τη διετία 2002-2004 στην εκπόνηση των τριών παρακάτω έργων:
Α) «Στερέωση και ανάδειξη του κεντρικού κτηρίου των φυλακών και των  άλλων συνοδευτικών  κτηρίων στους πέντε όρμους του νησιού»
Β) «Δημιουργία δικτύου διαδρομών ιστορικής μνήμης από τον χώρο του κεντρικού  κτηρίου έως το νεκροταφείο»
Γ) «Κατασκευή μικρού λιμενικού έργου».

Η εκπόνηση των τριών αυτών μελετών κατόπιν προκηρύξεως ανατέθηκαν από το Υπουργείο Αιγαίου στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και σε δύο τεχνικά γραφεία.
Σήμερα  όμως μετά από τρεισήμισι χρόνια δυστυχώς όχι μόνο δεν υπάρχει θετική εξέλιξη στην ολοκλήρωση των μελετών  και την εκτέλεση των έργων,  αλλά σταμάτησε την ολοκλήρωσή τους και διέγραψε το κονδύλιο των δύο εκατομμυρίων Ευρώ που υπήρχαν στον προϋπολογισμό του 2004 για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με το τέλος της επίσκεψης στη Γυάρο προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Συγκλονισμένοι από τις εικόνες της Γυάρου, προσκυνούμε αυτό τον τόπο εξορίας, τον τόπο μαρτυρίου, τον τόπο βασανιστηρίων.
Εδώ, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, αγωνιστές, αντιστάθηκαν στον αυταρχισμό, στον φασισμό, αντιστάθηκαν σε εκείνους, που θέλησαν να χτυπήσουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και τη βούληση του ελληνικού λαού. Είναι αγωνιστές για τη δημοκρατία. Είναι αγωνιστές για την Ελλάδα.
Εμείς σήμερα, αγωνιζόμαστε για μια Δίκαιη Κοινωνία, αγωνιζόμαστε για μια Δυνατή Ελλάδα, αγωνιζόμαστε για την συμμετοχική δημοκρατία, αλλά δεν ξεχνάμε, δεν λησμονούμε.
Η σημερινή μέρα μας φέρνει στο νου, κάθε χρόνο, την τραγωδία της Κύπρου, την εισβολή και την κατοχή, αλλά δεν ξεχνάμε, δεν λησμονούμε. Θυμόμαστε και, μας φέρνει στο νου αυτή η μέρα, τους αγωνιστές, τους εγκλωβισμένους, τους αγνοούμενους, εκείνους που χάθηκαν με την εισβολή.
Μας φέρνει στο νου, τους αγώνες, τις θυσίες για την Κύπρο.
Για την Κύπρο ελεύθερη, δημοκρατική, ανεξάρτητη.
Και χρειάζεται να παλέψουμε σήμερα, κι αυτό κάνουμε, για να δικαιώσουμε αυτούς τους αγώνες.
Και αυτό, σημαίνει αγώνες για την επανένωση της Κύπρου, αγώνες για μια Κύπρο ελεύθερη και ανεξάρτητη»

Από την πλευρά του ο κ. Σηφουνάκης σε δήλωσή του επεσήμανε:

«Δεσμευόμαστε ως ΠΑΣΟΚ να ολοκληρώσουμε τις μελέτες και να υλοποιήσουμε τα έργα στη Γυάρο που είναι ιστορικό χρέος της πολιτείας και τα οποία δρομολογήθηκαν από το Υπουργείο Αιγαίου την περίοδο 2000-2004.
Η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής που προσποιούνται ότι έπαψαν να είναι η ιστορική καταγεγραμμένη δεξιά και αλληθωρίζουν δήθεν προς το κέντρο, ακύρωσαν ένα μεγάλο έργο, της ανάπλασης της Γυάρου που δρομολόγησε το Υπουργείο Αιγαίου επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για τον απλούστατο λόγο ότι το παρελθόν τους ακολουθεί. Ας πάψει ο Πρωθυπουργός της απραξίας να κρύβεται πίσω από την πραγματικότητα που είναι σκληρή γι' αυτόν».